Учени: Ковид-19 повишава около 5 пъти вероятността от проблеми с паметта

Около 82% от пациентите впоследствие имали и други здравословни проблеми

29.07.2021 | 19:30 Редактор: Десислава Атанасова
Учени: Ковид-19 повишава около 5 пъти вероятността от проблеми с паметта

Норвежки медици са установили, че тежки и леки форми на коронавирусна инфекция повишава с около пет пъти вероятността от дългосрочни проблеми с паметта дори месеци след оздравяването. Резултатите от изследванията са публикувани в научното списание "JAMA Network Open”.

Наблюденията ни показват, че дори осем месеца след възстановяването, проблеми с паметта при бивши носители на Ковид-19 се проявяват значително по-често, отколкото при здрави доброволци. Освен това, около 82% от пациентите, които се оплакват от влошаване на паметта, са имали и други проблеми със здравето, пишат учените.

Медици под ръководството на Арн Соорас от университета в Осло са провели едно от първите дългосрочни наблюдения с цел проучване на начина, по който се променя паметта при пора, прекарали различни форми на коронавирусна инфекция.

Наблюденията показали, че всяка форма на заразяване със SARS-CoV-2 повишава значително вероятността от появата на дългосрочни проблеми с паметта. В сравнение със здравите доброволци, бившите носители на Ковид-19 са се оплакали от подобни проблеми 4-5 пъти по-често, дори осем месеца след възстановяването си, съобщава БГНЕС.

Учените установили, че около 82% от пациентите впоследствие имали и други здравословни проблеми и се оплаквали от влошена способност за концентрация. Подобни проблеми не са регистрирани сред участниците от контролната група или са се проявявали съвсем рядко.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК