Заев с голяма новина за живеещите в Северна Македония българи

"Българите, хърватите и други етнически общности ще бъдат включени в Конституцията ни", заяви премиерът

26.07.2021 | 14:55 Редактор: Жаклина Иванова
Заев с голяма новина за живеещите в Северна Македония българи

"Преди присъединяването към ЕС ще се наложат промени в Конституцията, за да бъде променена общата част с държавите членки на ЕС. Тогава в нея ще бъдат вписани и по-малките етнически общности, които живеят на територията на страната и досега не фигурират в нея", заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев на въпрос дали българите ще намерят място в Конституцията, съобщиха македонските медии.

"Този дебат започна преди няколко години по искане на хърватите в страната, както и на черногорците. Ние сме последните, които следваме примера на всички европейски държави, по-специално тези на Балканите“, подчерта той и припомни, че Хърватия и Албания вече са го направили.

"Ние нямаме предразсъдъци. Заявяваме публично, че и българите, и хърватите, и черногорците, и египтяните, както и много други етнически общности ще бъдат включени в нашата Конституция непосредствено преди присъединяването", посочи Заев.

Той подчерта, че тази стъпка няма да се предприеме заради искане от страна на България, а защото РС Македония има необходимост от подобна конституционна промяна.

На 23 юли българският външен министър Светлан Стоев заяви, че промените в Конституцията на РС Македония и вписването на българите в нея, наравно с останалите народи, е един от пътищата за решаване на проблемите им там, припомни БГНЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК