Туристите бягат от Гърция заради мерките, лоши новини за ваксината на Janssen

Във Франция вече е в сила санитарен паспорт

21.07.2021 | 13:52 Редактор: Десислава Атанасова

Санитарен паспорт е в сила от днес във Франция за посещение на кино, музей, спортно събитие или "Дисниленд". Документът съдържа информация за ваксинация, скорошно преболедуване или отрицателен тест.

На този фон - четвърта вълна на коронавирус обхваща Европа. Само в Гърция новите болни с коронавирус са над 3 500, а туристите масово напускат гръцките острови. 

Туристите на гръцкия остров Миконос чакат на опашки по няколко часа, за да се тестват и да го напуснат. От понеделник изненадващо за тях беше върнат полицейският час, има и забрана за музика. 

"Обичаме Миконос, но този път е различно. Знаете, музиката, настроението ни липсват",  споделя Кристел Гирод, който е турист от Франция

На островите Санторини, Крит и Парос, където също рязко се покачва броят на заразените, местната власт приканва всички да спазват мерките, за да не се приложи сценарият от Миконос. Обмислят се и нови мерки в страната като задължително ваксиниране на лекари, социални работници, учители и държавни служители. 

"Ние знаем, че това ще е трудно лято. Отворихме вътрешните пространства, но само за ваксинирани. Но има достатъчно места в ресторантите и заведенията, които са външни, и всички могат да ги ползват", заяви министърът на туризма в Гърция Харис Теохарис.

А в Австралия повече от половината от 25-милионното население е под строга карантина заради индийския вариант на коронавируса. Хората в три щата нямат право да напускат домовете си без разрешение. 

Междувременно ново проучване сочи, че еднодозовата ваксина на Janssen е много по-малко ефективна срещу варианта Делта, отколкото срещу оригиналната версия на Koвид-19. От компанията обаче твърдят, че нейната ваксина е ефективна поне осем месеца след имунизация срещу варианта Делта, появил се за пръв път в Индия.

Световната здравна организация призова богатите държави да даряват ваксини на бедните. 

Повече вижте в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК