Ограниченията паднаха, Англия се изплъзна от хватката на коронавируса

Много от мерките са премахнати и в Шотландия

19.07.2021 | 07:45 Редактор: Тодор Петров
Ограниченията паднаха, Англия се изплъзна от хватката на коронавируса

От днес във Великобритания отпадат голяма част от Ковид ограниченията.

Залите за спектакли и стадионите могат да работят с пълен капацитет, дискотеките подновяват работа, клиентите могат да бъдат обслужвани на бара в пъбовете и няма да има повече ограничение за броя на хората, които могат да се съберат на едно място. 

Носенето на маски вече не е задължително в обществения транспорт и магазините, но е препоръчително. Кметът на Лондон Садик Хан обаче реши да остане в сила задължението за носене на маски в градския транспорт в столицата.

Премиерът Борис Джонсън, който е под карантина заради контакт с положителния за Ковид-19 здравен министър, прикани всички да бъдат изключително предпазливи. С поне една доза е ваксинирано близо 88% от населението на Великобритания.

Шотландия премахва от днес повечето ограничения, но остава в сила носенето на маски на обществени места. Физическата дистанция, която трябва да се спазва, е намалена на един метър. Смекчават се правилата за срещите на закрито, без обаче да бъдат напълно отменени. 

Осем души от три домакинства могат да се срещат на закрито в частни имоти, а на публични места като пъбове могат да се събират до 10 души от 4 домакинства. Ресторантите ще могат да удължат с час работното си време и вече да затварят в полунощ. Дискотеките остават затворени. На 9 август Шотландия се очаква да отмени и останалите ограничения, предаде БТА.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК