Пожар изпепели десетки домове в САЩ, евакуирани са над 2 000 души

"Пожарът се е разпространил на периметър от 322 км", посочи говорител на пожарната

17.07.2021 | 08:38 Редактор: Жаклина Иванова
Пожар изпепели десетки домове в САЩ, евакуирани са над 2 000 души

Пожарникари се опитваха вчера да овладеят бушуващ огнен ад в югоизточната част на американския щат Орегон, който се разраства с километри всеки ден заради ветровитото време, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е един от многото горски пожари в западната част на САЩ, които напрягат до краен предел ресурсите на местните власти.

Противопожарните екипи трябваше да се отдръпнат от линията на пожара, след като опасен "огнен облак" започна да пада върху тях, посипвайки ги с жарава. Първоначалните данни сочат, че пожарът "Бутлег" е изпепелил 67 къщи и 117 постройки в окръга снощи. Властите все още пресмятат размера на щетите в съседен окръг, където пламъците се придвижват с 6 км на ден, съобщи БТА.

"Пожарът наложи евакуацията на 2 000 души и заплашва 5000 сгради, включително къщи и по-малки постройки в селскостопански райони северно от границата с Калифорния", каза говорителят на пожарната Холи Крейк.

"Пожарът се е разпространил на периметър от 322 км", уточни тя и добави, че се очаква той да се съедини с по-малък, но също толкова опустошителен горски пожар по-късно днес.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК