Почина журналистът Петер Р. де Врийс, застрелян в центъра на Амстердам

"Това е черен ден за близки до Петер Р. де Врийс и за свободата на словото“, каза министърът на правосъдието

15.07.2021 | 16:13 Редактор: Десислава Атанасова
Почина журналистът Петер Р. де Врийс, застрелян в центъра на Амстердам

Холандският журналист Петер де Врийс, който беше критично ранен, след като бе застрелян посред бял ден в Амстердам миналата седмица, почина в болница, съобщават холандските медии.

"Петер се бори до края, но загуби битката", заяви семейството му в изявление до RTL.

Петер де Врийс, един от най-известните холандски репортери, борещ се срещу престъпления, беше прострелян в главата миналата седмица в центъра на Амстердам. Оттогава журналистът се бореше за живота си в болница. Полицията задържа трима заподозрени, "включително заподозрян стрелец“.

Очевидци казаха пред местните медии, че 64-годишният журналист и телевизионен водещ е бил прострелян до пет пъти, включително веднъж в главата.

Журналистът беше аплодиран за смелите си репортажи за холандския подземен свят. Той беше нападнат след едно от редовните си участия в телевизионно шоу.

Стрелбата беше описана като "шокираща и неразбираема" от служебния премиер Марк Рюте.

"Атака срещу смел журналист, а също и атака срещу свободната журналистика, която е от огромно значение за нашата демокрация, нашата конституционна държава, нашето общество“, добави той, съобщава БГНЕС.

"Това е черен ден не само за хората, близки до Петер Р. де Врийс, но и за свободата на словото“, каза министърът на правосъдието Фердинанд Граперхаус пред журналисти.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК