Кой е поръчал покушението срещу нидерландския журналист Петер де Врийс?

Предполага се, че е бил поне в два списъка за отстрел

08.07.2021 | 23:31 Редактор: Здравко Черкезов

Кой е поръчал убийството на нидерландския журналист Петер де Врийс? Той е работил по над 500 престъпления, свързани с убийства, и нерядко е свидетелствал в съда. Предполага се, че е бил поне в два списъка за отстрел. 

Простреляният в Амстердам Петер де Врийс е сред водещите разследващи журналисти в Нидерландия. Работил е по над 500 престъпления, свързани с убийства. Дори се е опитвал сам да стигне до извършителите на тежки престъпления и нерядко е свидетелствал в съда. Предполага се, че е бил поне в два списъка с нарочени за отстрел, пише DW

Де Врийс е автор на множество публикации за подземния свят и разкрития за корумпирани полицаи. Той стана особено известен след отвличането на бирения магнат Фреди Хайнекен през 1983 година. Криминалният репортер разкри, че един от участниците в отвличането на бизнесмена се укрива в Парагвай. 

Де Врийс: Рискът е част от професията

През 2008 Петер де Врийс печели престижната международна награда "Еми" за телевизионно предаване, посветено на много нашумелия случай с изчезналата през 2005 година на остров Аруба американска тийнейджърка Натали Холоуей.

Освен това Де Врийс беше много активен по тъй наречения "Маренго процес" - това е най-големият наказателен процес в историята на Нидерландия срещу организираната престъпност. В него предполагаемият мафиотски шеф Ридуан Таги, смятан дълго време за държавен враг номер едно на Нидерландия, отговаря за убийства и трафик на наркотици. Още 16 членове на неговата групировка са привлечени към отговорност за търговия с дрога и поръчкови убийства.  

Самият Петер де Врийс е казвал, че е нарочен за покушение от бандата на Таги. Потвърждение за това обаче няма, а журналистът винаги е отказвал полицейска закрила. Неведнъж е казвал, че рискът е част от неговата професия.

В родината си, включително в кралското семейство, Петер де Врийс е смятан за безстрашен борец срещу организираната престъпност. Но той има и критици: юристи и негови колеги журналисти критикуват неговите методи на работа, включително това, че поддържа близки контакти с информатори от средите на престъпния свят. Някои го определят като арогантен човек и "всезнайко".

"Добре смазана машина за убийства"

Сега за покушението срещу него бяха задържани двама души: 35-годишен поляк, живеещ в югоизточния град Маурик, и 21-годишен мъж от Ротердам, съобщи "Шпигел".

Разследващите органи засега не казват нищо за мотивите за покушението. Но мнозина са убедени, че то е свързано с работата на разследващия журналист. В тази връзка се споменава и името на мафиотския бос Ридуан Таги, за когото прокуратурата твърди, че е създал една "добре смазана машина за убийства". Мафиотският бос е обвинен и за шестте убийства в процеса "Маренго". Сред жертвите има и членове на неговата банда, подозирани, че са информатори на полицията.

Ридуан Таги беше задържан през декември 2019 в Дубай, докато празнувал 40-ия си рожден ден. Властите бяха обявили награда от 100 000 евро за информация за това къде се укрива. Полицията стигнала до него чрез Набил Б. - бивш член на престъпната група на Таги, който през 2017 година е бил задържан за притежание на оръжие, след което е решил да съдейства на властите. Той е ключов свидетел по делото, което започна през март 2021. Петер де Врийс беше негов съветник и доверено лице. Братът на Набил Б., както и адвокатът му също бяха застреляни. Ето, че сега беше прострелян и разследващият журналист.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК