Задължителна имунизация в Гърция, при отказ - уволнение и тлъсти глоби

Атина полага всички усилия да убеди гърците да се ваксинират

14.07.2021 | 22:04 Редактор: Жаклина Иванова
Задължителна имунизация в Гърция, при отказ - уволнение и тлъсти глоби

Атина полага всички усилия да убеди гърците да се ваксинират. Социалните служители са заплашени от уволнение, ако не се имунизират до 16 август. Опозицията отправя критики към този подход.

Гърция се стреми да спаси туристическия сезон и да се противопостави на ръста на заразите, залагайки най-вече на имунизацията.

"Трябва да върнем на ваксинираните техните законни права. И да убедим онези, които още са скептични", подчерта премиерът Кириакос Мицотакис в телевизионно изявление.

Междувременно вече е въведена задължителна ваксинация за определени групи, например за социалните служители, които трябва да се имунизират до 16 август, иначе ще загубят работата си. До началото на септември задължителна ваксинация постепенно се въвежда за всички работещи в здравния сектор - както в общественото, така и в частното здравеопазване.

Работодателите в тази сфера имат право да знаят дали техните работници и служители са ваксинирани или не. Водено от това убеждение, правителството ще промени дори законодателството, каза министърът на здравеопазването Василис Кикилиас.

Както поясни той - до първи септември, работещите в здравния сектор, трябва да са получили поне първа доза от ваксината. Всичко това ще бъде уредено по законов път, така че домовете за възрастни хора и здравните заведения бързо да могат да назначават нов персонал, който да замести неваксинираните. Онези здравни заведения и домове за възрастни хора, които нарушават изискванията, ще бъдат глобявани с между 50 000 и 200 000 евро.

Целта: 70 процента ваксинирани до края на август

Правителството обаче увеличава натиска за имунизиране и извън здравната сфера. От петък тази седмица на закрито в ресторантите и в културните институции ще се допускат единствено ваксинирани лица. Но ресторантите и баровете сами ще решават дали да приемат под открито небе и неваксинирани хора. Властите заплашват с високи глоби и тези заведения и институции: между 2000 и 5000 евро, плюс заплаха за затваряне при неспазване на мерките, пише DW.

Без ваксинация - уволнение

Задължителните ваксинации вече навлизат и в други европейски държави. Във Франция до 15 септември трябва да се ваксинират всички работещи в болници и в домове за възрастни и безпомощни хора. Хора без ваксинация по-трудно ще бъдат допускани във вътрешните помещения на ресторантите, баровете, кината и театрите. От август се въвежда изискване за имунизационен паспорт с доказателство за ваксина или за прекаран Ковид-19 и на други места - в самолети и влакове, в търговски центрове и болници.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК