Протести, репресия, празни рафтове, пандемия - кубинците са на ръба

Президентът: Ако искат революция, ще трябва да минат през нашите трупове

13.07.2021 | 14:56 Редактор: Жаклина Иванова
Протести, репресия, празни рафтове, пандемия - кубинците са на ръба

В Куба хиляди протестираха срещу системата - рядко срещано явление в комунистическата държава. Празните рафтове по магазините и аптеките, репресиите и пандемията изкараха хората на улицата.

Кубинците искат промяна

През последните дни кубинците се вдигнаха на протест. "Искаме свобода!" и "Долу диктатурата!". На няколко места в страната те протестираха срещу социалистическото еднопартийно правителство.

В Куба рядко се стига до демонстрации като тези от последния уикенд, защото обикновено правителството подхожда с твърда ръка спрямо демонстрантите. Неотдавна на острова бяха арестувани интелектуалци и артисти, които критикуваха декрет, с който на държавата се дава възможност да контролира изявите на артистите. Така в страната се роди ново движение на артисти, които искат промяна на системата.

Икономиката в срив, хората - на ръба

Основната причина за протестите на кубинците е тежката икономическа криза, в която Куба е потънала от години. Положението е допълнително затруднено заради американските санкции и пандемията от коронавирус. Спиране на тока, празни рафтове в магазините и аптеките са ежедневие. Същевременно Куба преживява силно покачване на инфекциите с коронавирус, пише DW.

В Хавана и другите градове силите на реда арестуваха десетки демонстранти. Полицията използваше сълзлив газ срещу протестиращите. Според репортери на различни агенции, полицаите са нанасяли удари с пластмасови тръби по главите на участници в протестите.

Предупреждението на президента

На 30 км от Хавана, в града Сан Антонио де лос Баньос, също имаше демонстрация, в която се включиха няколко хиляди души - предимно млади хора. Пред телевизионните камери президентът Мигел Диас-Канел призова привържениците на правителството да се борят срещу протестите.

"Ако искат революция, ще трябва да минат през нашите трупове", посочи той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК