Информатори на САЩ са сред задържаните за убийството на хаитянския президент

Повечето са колумбийски наемници, наети чрез базирана във Флорида фирма

13.07.2021 | 10:21 Редактор: Тодор Петров
Информатори на САЩ са сред задържаните за убийството на хаитянския президент

Няколко от задържаните във връзка с убийството на хаитянския президент Жовенел Моиз са били информатори на американските разузнавателни служби, твърдят източници на CNN.

Полицията на страната твърди, че в нападението са участвали поне 28 души. Повечето са колумбийски наемници, наети чрез базирана във Флорида фирма.

В отговор на запитването на CNN, от Американската администрация за борба с наркотиците (DEA) са потвърдили, че един от нападателите наистина е бил информатор на тайните служби под прикритие, но не е действал от името на DEA. Друг задържан, според телевизионния канал, преди това е сътрудничил на ФБР.

През уикенда в Хаити пристигна екип от разследващите от министерството на вътрешната сигурност на САЩ и ФБР. Малко след това шефът на полицията на острова Леон Чарлз заяви, че властите са задържали заподозрян в организирането на убийството на държавния глава, предаде БГНЕС.

След ареста им няколко от нападателите твърдяха, че им се плащат 3000 долара на ден за работата. В рамките на разследването бяха задържани трима американски граждани.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК