Ново проучване показа продължителността на имунния отговор срещу Ковид-19

Изследвани са 1782 плазмени проби от 869 възстановили се от заболяването донори от Ухан

08.07.2021 | 14:35 Редактор: Жаклина Иванова
Ново проучване показа продължителността на имунния отговор срещу Ковид-19

Хуморалният имунен отговор срещу SARCoV-2 може да продължи най-малко 12 месеца след поставянето на диагнозата при повечето пациенти, сочат резултатите от скорошно проучване на китайските учени. Това може да помогне в разработката на ваксини и терапията на Ковид-19.

Воденото от председателя на Sinopharm Ян Сяомин и професор Джан Синсин от Шанхайския университет Дзяотун проучване продължи 12 месеца. В него бяха проучени 1782 плазмени проби от 869 възстановили се от заболяването донори от Ухан. Това е най-дългият период за наблюдение на кинетиката на реакция на антитела срещу SARS-CoV-2, се казва в изявление на Sinopharm от сряда.

Резултатите от проучването на китайските учени бяха публикувани в сп. "Nature Communications". Те показват, че IgG антителата срещу рецептор-свързащия домейн на протеиновия шип (RBD-IgG) на SARS-CoV-2 при възстановяващите се от Ковид-19 донори на плазма са надхвърлил 70% за 12 месеца след поставяне на диагнозата. Проучването установило също, че при мъжете донори се произвеждат повече RBD-IgG от тези при жените в ранния стадий на болестта, предаде радио "Китай".

В публикацията се съобщава, че екипът на Ян Сяомин работи и върху проучването на вариантите на SARS-CoV-2.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК