Клановата престъпност в Германия - луксозни коли и имоти, скъпи бижута...

Постоянни са полицейските акции, при които се щурмуват и обискират именията на големи германско-арабски фамилии

08.07.2021 | 11:00 Редактор: Жаклина Иванова
Клановата престъпност в Германия - луксозни коли и имоти, скъпи бижута...

Наркотици, рекет, луксозни коли и вили на престъпни босове - това си представяме обикновено, когато става дума за пране на пари. Но проблемът на Германия е много по-голям, казват от "Трансперънси Интернешънъл".

От няколко години Германия води целенасочена борба срещу клановата престъпност. Постоянно се стига до зрелищни полицейски акции, при които се щурмуват и обискират именията на големи германско-арабски фамилии. Недвижимите имоти, луксозните автомобили, бижутата и другите ценни предмети, закупени най-вероятно с престъпни средства, се конфискуват в полза на държавата.

През 2018 година прокуратурата в Берлин е иззела над 75 имота на фамилията Ремо на стойност около 10 милиона евро - класически случаи на пране на пари, при които незаконно придобитите средства, в този случай от грабежи и търговия с наркотици, се наливат в легалната икономика, пише DW.

Германия предприема "твърде малко, за да разкрие следите на същинските босове на организираната престъпност, които професионално перат в глобалните мрежи пари, придобити от наркотрафик, корупция, укриване на данъци и други престъпления", смята Кристоф Трауфетер от мрежата "Данъчна справедливост", който е автор на проучване за прането на пари в Германия, подготвено за "Трансперънси Интернешънъл".

Става дума за стотици милиарди

Има различни данни за това колко пари се "изпират" в Германия годишно. В проучване, поръчано от Федералното министерство на финансите през 2016 година, се говори за 100 милиарда евро.

Престъпниците са улеснени

"Списъкът на финансовите скандали с германска връзка от последните години е дълъг“, пише в анализа на "Трансперънси Интернешънъл". Германия има сериозен проблем с прането на пари.

Освен това се изказва мнение, че престъпниците могат с лекота да изнасят големи суми в брой в чужбина, да ги влагат в покупката на художествени произведения или пък да ги вкарат в легалната икономика чрез брокери на недвижими имоти.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години