Макрон и Меркел обсъдили със Си Дзинпин връзките с ЕС, търговията и климата

Засегнати са били също теми като сътрудничеството в борбата с пандемията от Ковид-19

05.07.2021 | 21:36 Редактор: Здравко Черкезов
Макрон и Меркел обсъдили със Си Дзинпин връзките с ЕС, търговията и климата

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон обсъдиха днес чрез видеоконферентна връзка с китайския президент Си Дзинпин отношенията между ЕС и Китай, съобщи канцеларията на Меркел, предаде "Ройтерс".

Те са разговаряли също за международната търговия, опазването на климата и биоразнообразието. Засегнати са били също теми като сътрудничеството в борбата с пандемията от Ковид-19, доставките на ваксини по света, както и други международни и регионални въпроси, се казва в съобщението.

Според източник от Елисейския дворец тримата държавници са призовали всички страни от преговорите за иранската ядрена програма да създадат възможност за постигането на споразумение. Тристранният разговор е продължил повече от час, твърди източникът на "Ройтерс", цитиран от БТА.

Агенцията цитира китайската централна телевизия, според която Си Дзинпин е изразил пред двамата си събеседници надежда, че Китай и Европа ще разширят сътрудничеството си, за да реагират по-добре на глобалните предизвикателство. Китайският държавен глава е казал, че европейците може да участват по-активно в международните дела, като постигнат стратегическа независимост и предложат справедлива, прозрачна и непредубедена среда за китайските компании.

През май Европейският парламент замрази ратифицирането на нов инвестиционен договор с Китай, докато Пекин не отмени санкциите срещу политици от ЕС. Така бе задълбочен спорът в отношенията между Брюксел и Пекин за ограничения достъп на европейски компании до китайския пазар, припомни "Ройтерс".

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК