Жертвите от разбилия се във Филипините самолет вече са 45

32-ма от 49-мата оцелели военни са откарани в болницата в град Замбоанга

04.07.2021 | 20:08 Редактор: Здравко Черкезов
Жертвите от разбилия се във Филипините самолет вече са 45

Спасителите откриха телата на 45 военнослужещи и на трима цивилни на мястото, където тази сутрин се разби самолета C-130 Hercules на ВВС сили на Филипините. Петима военни все още са в неизвестност, съобщиха от военното ведомство.

По информация на телевизия CNN Philippines, 32-ма от 49-мата оцелели военни са откарани в болницата в град Замбоанга на лечение. Продължават издирвателните дейности на мястото на аварията, където са пострадали и четири цивилни лица.

Министърът на националната отбрана Делфин Лорензана разпореди да се направи подробно разследване на случилото се със самолета С-130 веднага след приключването на спасителната операция.

Това е вече четвърти за тази година инцидент с военната авиация на Филипините, в който има загинали. Предишната катастрофа стана на 24 юни, когато на север от Манила падна военен хеликоптер S-70i Black Hawk и шест човека загинаха.

Заместник-председателят на комисията по отбрана в Камарата на представителите Раффи Биазон заяви, че разследването на последните авиоинциденти е станало два пъти по-спешно, за да се избегне тяхното повторение.

"Трябва да се определи причината за тези аварии – дали е човешка грешка, проблеми с оборудването или метеорологичните условия", за да е ясно, в каква посока трябва да продължи да се работи, каза той. Ако проблемът е с оборудването, трябва да се обърне внимание на качеството на техниката, а ако става въпрос за човешка грешка, тогава трябва да се преразгледа подготовката на личния състав.

Самолетът на ВВС на Филипините C-130 Hercules се разби тази сутрин в района на архипелага Сулу в югозападната част на страната. В него са се намирали 96 военни, които са летели за остров Холо в състава на оперативна група за борба с тероризма за противодействие срещу екстремисти и бунтовници.

По данни на ВВС, при приземяването самолетът е пропуснал пистата за кацане и се е врязал в намиращо се наблизо село, където е избухнал в пламъци. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК