Размяна на удари: Байдън нареди нападения в Сирия, най-малко четирима убити

Напрежението между Вашингтон и Техеран идва във важен момент за бъдещето на иранската ядрена сделка

29.06.2021 | 19:27 Редактор: Искра Ангелова

Съединените щати и проирански милиции в Сирия и Ирак влязоха в серия от размяна на удари. Нападенията идват във важен момент за Техеран и Вашингтон, които все още се опитват да намерят компромис за съживяването на иранската ядрена сделка.

След като вчера Съединените щати нанесоха удари по позиции на проирански групорвки в Сирия и Ирак, последва мигновен отговор. Военна база, използвана от американските части в Сирия, попадна под ракетен обстрел от страна на милициите.

"Наредих въздушните удари, насочени срещу обекти, използвани от подкрепяните от Иран групировки, отговорни за неотдавнашните нападения срещу американския персонал в Ирак", каза американският президент Джо Байдън.

При размяната на удари няма загинали американски военни, убити са обаче най-малко четирима бойци от Народните мобилизационни сили - организация, действаща в Ирак с подкрепата на Иран. Техеран реагира, като осъди нападенията.

"Съединените щати продължава да върви по грешния път в региона", каза говорителят на иранския външен министър Саид Хатибзаде.

Покачването на напрежението между Вашингтон и Техеран идва във важен момент за бъдещето на иранската ядрена сделка, която претърпя провал, след като Доналд Тръмп реши да изтегли Съединените щати от нея и да наложи санкции на Ислямската република. Сега - президентът Байдън иска връщането на страната към сделката.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК