Има как да бъде избегнат хаосът по летищата заради Ковид сертификатите

Русия въведе строги мерки заради коронавируса

29.06.2021 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

Европейски авиокомпании предупреждават за очакван хаос по летищата заради въвеждането на електронните сертификати. Системата за цифрови Ковид сертификати за пътуване в Общността трябва да влезе в сила в четвъртък. 

Летищните власти предупреждават, че пътниците може да чакат с часове, ако държавите не координират по-добре въвеждането на електронния сертификат. Причината за очаквания хаос - различията в подхода и правилата във всяка държава. 

Затова от бранша са категорични - единственият начин да бъде избегнат хаосът в разгара на летния сезон е ваксинационните сертификати и пътническите формуляри да бъдат обработвани дистанционно, преди пътникът да пристигне на летището. 

Проверки трябва да се правят само в страната, от която пътникът пътува, а не в тази, в която пристига, а отделните държави трябва да предоставят оборудване за четене на QR-кодове. А пътуващите са със смесени чувства относно пътуването със сертификати. 

В същото време Швеция облекчава мерките. От 1 юли ресторантите и баровете ще са отворени с пълно работно време. Отпадат препоръките на едно място да се събират само хора от едно домакинство или близки роднини. 

А Русия с драстични нови мерки срещу Ковид-19. Всеки, който иска да влезе в заведение, трябва да представи код, доказващ ваксинация, прекаран вирус или скорошен негативен тест. Причината за строгите мерки е скокът на новозаразените. Според властите причината за това е по-заразният Делта вариант и бавната ваксинация. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Шокирана съм от тази идиотия Сигнализирай за неуместен коментар