Микромехурчета и вулкани - възможно ли е изкуствено да охладим Земята?

Хората без съмнение са в състояние да охладят планетата изкуствено, посочват учени

27.06.2021 | 17:21 Редактор: Жаклина Иванова
Микромехурчета и вулкани - възможно ли е изкуствено да охладим Земята?

Учените работят върху възможности за изкуствено охлаждане на Земята. Може ли соларното геоинженерство да реши проблема с глобалното затопляне?

"Хората без съмнение са в състояние да охладят планетата изкуствено", каза професор Дейвид Кийт от Харвардския университет. Той се занимава със соларното геоинженерство - една доста спорна научна сфера. Тя се занимава именно с въпроса как хората биха могли да манипулират слънчевото лъчение спрямо Земята, за да възпрат промените в климата. Ето кои са основните технологии, които евентуално биха позволили това да се случи:

Силата на вулканите

На 15 юни 1991 година при изригването на вулкана Пинатубо на Филипините на километри разстояние в атмосферата бяха изхвърлени тонове пепел и газ. Това бе второто по големина изригване на вулкан за века. За изненада на много учени събитието охлади Земята в следващите месеци с около половин градус. Миниатюрните частици във въздуха, т.нар. аерозоли, отразяваха повече слънчева светлина обратно в Космоса. Резултатът: намаляване на затоплянето на Земята.

Учени като Кийт искат да постигнат същия ефект по изкуствен път на базата на теория, наречена "Стратосферно аерозолно инжектиране". Идеята е в стратосферата да бъдат разпръснати аерозоли - между 15 и 50 км над земната кора. Там те ще се свържат с водни частици и за период от една до три години ще отразяват повече слънчева светлина от обичайното. По този начин могат "да се ограничат много от големите заплахи за климата - като например измененията в достъпа до вода, промените в температурите, включително екстремните температури", подчерта Кийт.

За да бъде охладителният ефект траен, трябва обаче аерозолите да се разпръскват в продължение на десетилетия и в големи мащаби. За целта биха могли да се използват балони, артилерия, самолети или огромни кули.

Морето като огледало

Звучи невероятно, но някои учени изследват как може да се охлади Земята чрез покриването на големи части от водната ѝ покривка с изкуствена пяна. Процедурата се нарича "Ocean foaming"("Запенване на океана") или "Microbubbles" ("Микромехурчета").

Около 70% от повърхността на Земята са покрити с вода. Водата, която е тъмна заради дълбочината, отразява съвсем малко слънчева светлина и задържа много топлина. Според т.нар. ефект на Албедо колкото по-светла е една повърхност, толкова по-малко се затопля. Това би могло да се използва и при водата, пише DW.

Идеята е следната: "Разработване на пяна, която рефлектира част от падащите слънчеви лъчи, и след това ги насочва към стратегически точки, където би могъл да се постигне определен климатичен ефект", обясни климатологът от Калифорнийския университет в Сан Диего Кори Габриел.

Теоретически тази пяна би могла да отразява десет пъти повече слънчева светлина от тъмните водни повърхности. С достатъчно пяна планетата би могла да се охлади с 0,5 градуса по Целзий. Предложенията на някои учени са пяната да се полага от специални кораби или контейнеровози.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Селяк
преди 2 години
Като ще се отразява падащата слънчева радиация що не се задължат всички строежи да са с отразяващо , примерно бяло , покритие ? Малък принос , но постоянен ! Или на геостационарна орбита да се опъне отразяващ екран над най - тъмните райони . Тези екрани може да са 100 , 200 или повече квадратни колометра . Сигнализирай за неуместен коментар