Преживели торнадото в Чехия: Всичко вече го няма

Героите са пожарникарите, каза Веселин Вачков

25.06.2021 | 18:50 Редактор: Юлия Христова

Огромна вълна от съпричастност заля страната след унищожителното торнадо. За броени часове бяха събранили милиони чешки крони за пострадалите. Но животът на част от тях никога няма да е същият. 

Нощното торнадо не подминава къщата на 86-годишната Бохумила Кучерова в село Моравска Нова Вес. Ремонтирана изцяло наскоро, но без застраховка, домът й сега е различен. Един от синовете й починал наскоро. Но стихията пожалила урната с праха му. И тя е благодарна. 

"Тук имахме стена. Тук имах люлка, защото съм стара. Тук имах пране. Всичко вече го няма", посочи потърпевша. 

Жената разказва и, че е имала прекрасна градина. Не губи надежда, защото поне кокошките, които отглежда, все още са добре. Жената е една от многото, на които трябва да бъде помогнато. А именно силната съпричастност е положителната новина след унищожителното торнадо, смята главният редактор на "Лидове новини" Веселин Вачков. 

"Обикновените хора, чехите, реагираха бързо. Но и местната власт, но и пожарникари, военни, лекари. Героите са пожарникарите, в Чехия има и мрежа от доброволни пожарникари", обясни той.

Не липсват и критики. 

"Дали е било възможно да бъдат предупредени хората, че идва такова бедствие. Никой тук не е разполагал с технически средства да предвиди нещо такова. Явление", допълни Вачков.

Торнадото е извървяло унищожителния си път за няколко минути. А броенето на разрушенията продължава, и спасителните операции продължават. Участва и армията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК