Русия съди IKEA за избегнати над 1 млрд. рубли

Скандинавската верига притежава 17 магазина в страната

24.06.2021 | 23:01 Редактор: Здравко Черкезов
Русия съди IKEA за избегнати над 1 млрд. рубли

Руските власти заведоха дело срещу местното звено на IKEA, за което се твърди, че е избегнало повече от 1 милиард рубли (14 милиона долара) от мита.

Федералната митническа служба в Москва откри делото срещу най-големия търговец на мебели в света още миналата година, като тогава се казваше, че IKEA е подценила лицензионните такси в декларациите си от 2017 до 2020 г. и е предоставила фалшиви оценки, пише BloombergTV.bg

IKEA оспорва делото. Митническата служба пипе в изявление, че е извършила проверка на Ikea, но отказва да посочи размера на жалбата, тъй като информацията касае "търговска тайна".

Русия е един от 10-те най-големи пазари за IKEA, като притежава 17 магазина в страната.

Случаят, който следва подобни искове срещу шведския търговец на дрехи Hennes & Mauritz AB, довел до наказателно разследване , подчертава репутацията на Русия като непредсказуем пазар за инвеститорите. Миналата година, на фона на пандемията, преките чуждестранни инвестиции са спаднали със 70% до 9,7 милиарда долара, според доклад на ООН.

През 2014 г. шведският производител на козметични продукти Oriflame пък е глобен с 1 милиард рубли за данъчни нарушения по случай, който "сериозно засяга европейската бизнес общност", заяви Асоциацията на европейски бизнес в Москва по това време.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК