Удар по репутацията: Осъдиха IKEA за шпиониране на служители във Франция

Дъщерното дружество е използвало частни детективи и полицаи за събиране на лични данни за персонала

15.06.2021 | 17:25 Редактор: Десислава Атанасова
Удар по репутацията: Осъдиха IKEA за шпиониране на служители във Франция

Френски съд е осъдил IKEA да плати глоба от 1 млн. евро, след като се установи, че шведската верига мебели е шпионирала служители във Франция, пише BBC.

Бившият главен изпълнителен директор на IKEA във Франция, Жан-Луи Байо получи двугодишна условна присъда и глоба от 50 хил. евро.

Установено е, че френското дъщерно дружество е използвало частни детективи и полицаи за събиране на лични данни за персонала. 

15-те души на подсъдимата скамейка във Версайския съд включват настоящи мениджъри и вече бивши такива на магазини из цяла Франция.

Четирима полицаи също са обвинени в съучастничество и предоставяне на поверителна информация. Системата за наблюдение се използвала от управителите на магазини за проверка на кандидати за работа, както и за проверка на вече наетия персонал. 

Обвинението призова за глоба в размер на 2 млн. евро за IKEA. Байлот, бивш директор на IKEA Франция от 1996 до 2002 г., отрече всякакви нарушения по време на процеса, започнал през март в предградието на Париж Версай.

Случаят придоби известност през 2009-2012 г. след серия репортажи на местни журналисти. Веднага след това се предприеха съдебни действия.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК