България е безкомпромисна спрямо РСМ, Германия и Франция искат диалог с Путин (ОБЗОР)

Идеята за сближаване с Русия срещна съпротива в лицето на Полша и прибалтийските държави

24.06.2021 | 19:09 Редактор: Здравко Черкезов

България няма да допусне извиване на ръцете за Северна Македония. Това заяви президента Румен Радев в Брюксел, където пристигна за двудневната среща на върха на Европейския съвет.

Преди началото на заседанието, държавният глава обърна внимание на темата за евроинтеграцията на Скопие, която отпадна от дневния ред на срещата на върха в Брюксел в последния момент. По думите му през последния месец и половина страната ни е била подложена на "неимоверен натиск" от европейските партньори, да бъде дадена зелена светлина на преговорите за членството. 

"За този месец България доказа въпреки натиска, че е отговорен член на ЕС и няма да допусне внасянето на нови проблеми в съюза. Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск", заяви президентът Радев.

Отношенията с Русия бяха очертани като акцент на Съвета и успяха да предизвикат сблъсък на позиции още в първите минути след пристигането на лидерите в Брюксел. Причината - Франция и Германия предлагат възобновяване на срещите на високо равнище между Европейския съюз и президента Владимир Путин. Идея, която срещна съпротива в лицето на Полша и прибалтийските държави. 

"Диалогът е необходим е за стабилността на континента, но ще бъдем взискателни, защото няма да се откажем от нашите ценности", категоричен е френският президент  Еманюел Макрон.

"Ако искаме да отворим диалог като европейски лидери с Русия, ние също така искаме определени стъпки да бъдат предприети от тях. Диалогът с Русия се провали през 2014 година заради незаконното анексиране на Крим, има и продължаваща война в Донбас - това са проблемите, които трябва да бъдат адресирани", посочи министър-председателят на Латвия Артърс Кришянис Каринш.

Миграцията и Ковид-19 също ще са във фокуса. Очаква се да бъде одобрено отпускането на допълнителни средства за бежанците в Турция. Евролидерите трябва да съгласуват и позициите си относно свободното движение в рамките на Европейския съюз - тема от ключово значение за страните, чиито икономики разчитат на туризма.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК