Още 28 дни дава Великобритания за кандидатстване за статут на уседналост

Подадени към момента са над 5,5 млн. молби - най-много от поляци и румънци

23.06.2021 | 12:47 Редактор: Десислава Атанасова
Още 28 дни дава Великобритания за кандидатстване за статут на уседналост

Десетки хиляди граждани на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще получат официално 28-дневно предизвестие, ако не са успели да подадат заявление за статут на уседналост след Brexit в рамките на една седмица.

Предупреждението е от правителството в Лондон. Официално срокът изтича на 30 юни.

Темата е актуална точно пет години след референдума, на който британците гласуваха за излизане от Евросъюза.

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че хората с основателни причини да не спазят срока, ще могат да попълнят молбите си по-късно в рамките на тези 28 дни.

В предизвестието ще бъдат информирани европейските граждани, че ако не подадат молби, рискуват да понесат последиците, които включват загуба на правата им за работа и помощи.

Напоследък има голям прилив от заявления – по около 12 000 дневно, но отговарящият за имиграцията министър Кевин Фостър заяви за медиите, цитиран от БНР, че удължаването на крайния срок, за което по-рано бяха отправени призиви, не е решение на проблема.

Той обаче допълни, че на гражданите на ЕС, които са пропуснали крайния срок, няма да бъдат прекъснати внезапно социалните помощи от 1 юли и обеща да проявят "гъвкавост и снизходителност“.

5,6 милиона заявления за статут на уседналост са получени до този момент, някои от които за повторно кандидатстване. Има натрупване от около 400 000 заявления, които вероятно ще бъдат обработени до края на лятото. Най-много молби са подадени от поляци – 975 000, следвани от румънците с 918 000.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК