ЕК задейства закупуването на 150 млн. дози от ваксината на Moderna

Фон дер Лайен: Ще осигурим ново поколение адаптирани ваксини

22.06.2021 | 15:13 Редактор: Тодор Петров
ЕК задейства закупуването на 150 млн. дози от ваксината на Moderna

Европейската комисия одобри изменение на втория договор с фармацевтичното дружество Moderna за активирането, от името на всички държави членки на ЕС, на 150 милиона допълнителни дози през 2022 г.

Преразгледаният договор предвижда възможност за закупуване на ваксини, адаптирани към вариантите на вируса, както и ваксини за педиатрична употреба и бустерни ваксини. 

Държавите членки имат възможност да препродават или даряват дози на нуждаещи се държави извън ЕС или чрез механизма COVAX, като по този начин допринасят за глобален и справедлив достъп до ваксини в целия свят, съобщиха от ЕК.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "Осигуряваме 150 милиона допълнителни дози ваксини. Също така осигуряваме договор за гъвкавостта, от която се нуждаем, за да осигурим ново поколение адаптирани ваксини срещу Ковид-19, които са ефективни срещу вариантите. Това ще ни позволи да защитим гражданите от новите варианти на вируса."

"Както беше договорено с всички министри на здравеопазването, осигуряваме диверсифициран портфейл от бъдещи ваксини, с още една ваксина срещу иРНК, която вече е доказала своята стойност. Трябва да сме готови за всеки сценарий и да мислим за една стъпка напред. Нашият комплексен подход ясно показа неговата стойност и ние ще продължим по този път, включително като разгледаме други технологии", коментира Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК