89 деца у нас са с ваксини срещу Ковид-19, нямало никакъв проблем да бъдат имунизирани

Слаб е интересът към ваксините от страна на ромската общност

22.06.2021 | 13:51 Редактор: Юлия Христова

Министерството на здравеопазването предприема мерки за ваксиниране на ромското население, обявиха здравните власти. 

Децата без проблеми и без специфични заболявания могат спокойно да бъдат ваксинираните срещу Ковид-19 при личен лекар или в имунизационните пунктове. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. До момента 89 деца на възраст между 12 и 15 г. са имунизирани срещу Ковид-19.

"Всичко, свързано с приложението на една ваксина от медицинска гледна точка, се съдържа в кратката характеристика на продукта. След нейната промяна още в началото на месеца и преработката на софтуера, който да позволява внасяне на данни и генериране на сертификат, което вече е факт, няма никакъв проблем децата да бъдат имунизирани", заяви д-р Кунчев.

"Там, където личният лекар прецени, че е възможно и е необходимо, детето ще получи ваксина", обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Все още е слаб интересът към имунизирането срещу Ковид-19 на децата. Слаб е интересът към ваксините и от страна на ромската общност. Досега са имунизирани под 10 процента от тях.

"Първото - тази дезинформацията, че "някой ще ги чипира, проследява, стерилизира", заяви здравният медиатор в РЗИ-София Христо Николов.

Затова здравните власти и ромските медиатори започват по-активна информационна кампания, за да стимулират ваксинацията сред малцинствените групи.

"През хората, които те уважават и са авторитети сред тях, хората от шоубизнеса, духовници. Всички тези канали ще ги използваме с това да постигнем първата си цел, а именно да ги информираме адекватно и да се имунизират", допълни Златанов.

Ваксинирането е възможно да се направи във временен имунизационен пункт или от личните им лекари.

Не се предвижда финансово стимулиране за поставяне на ваксина или за участие в информационната кампания. Властите решиха да обсъждат резултатите от кампанията сред ромското население на срещи на всеки 10 дни. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК