В името на общия интерес: САЩ и Русия стартират преговори за стратегическа стабилност

Путин и Байдън обсъдиха състоянието и перспективите за развитие на двустранните отношения

21.06.2021 | 23:30 Редактор: Жаклина Иванова
В името на общия интерес: САЩ и Русия стартират преговори за стратегическа стабилност

САЩ и Русия ще започнат диалог за стратегическата стабилност през следващите седмици като част от решенията, взети на срещата на върха в Женева, заяви на брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, съобщава ТАСС.

"Първо, нека кажа, че президентът наистина е постигнал точно това, което е искал да постигне в Женева: идентифициране на областите, в които САЩ и Русия могат да работят заедно в общи интереси“, заяви говорителят на американския лидер.

"Ние започнахме преговори за стратегическа стабилност“, потвърди Псаки. 

"Част от дискусията между Путин и Байдън беше, че ще са необходими много последващи контакти между лидерите. Така че някои от тях може да са на ниво държавен секретар /на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров/, някои под това. И тези дискусии ще се проведат, или по-скоро, ще започнат през следващите седмици", каза представителят на Белия дом.

Псаки отбеляза, че е президентите са се споразумели, че "ще има последващо взаимодействие между техните екипи", предаде БГНЕС.

"Нямам никаква допълнителна конкретна информация. Надявам се, че ще получите тези актуализирани данни от Държавния департамент и други американски агенции, участващи в преговорния процес", поясни говорителят на Байдън.

Руско-американската среща на върха се проведе в Женева на 16 юни. Вашингтон инициира двустранните преговори на най-високо ниво. Путин и Байдън обсъдиха състоянието и перспективите за развитие на двустранните отношения, въпроси на стратегическата стабилност, както и въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействие в борбата срещу пандемията и уреждането на регионалните конфликти.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК