Ердоган се срещна с Байдън: Няма проблем между Турция и САЩ, който да не може да бъде решен

Първата среща между САЩ и ЕС от 7 години насам започва в Брюксел

15.06.2021 | 14:06 Редактор: Десислава Атанасова

Първа среща на върха Европейски съюз - Съединените щати след 7 години прекъсване. Форумът е и първият, откакто Джо Байдън е президент. След Брюксел той заминава за Женева, където утре му предстои историческа среща с руския президент Владимир Путин.

Джо Байдън остава в Брюксел за срещата с лидерите на Евросъюза Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Той е в белгийската столица от вчера, когато се проведе срещата на върха на НАТО. Форумът беше доминиран от темите за Русия и Китай. В кулоарите имаше и още една важна среща - между американския президент и турския му колега Реджеп Ердоган. 

Турция настрои срещу себе си съюзниците с покупката на противовъздушни системи от Русия и с намесата си във войните в Сирия и Либия.

"Няма проблем в отношенията между Турция и Съединените щати, който да не може да бъде решен!", заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган. 

Байдън беше по-сдържан и не се впусна в обобщения. 

"Имахме позитивна среща. Екипите ни ще продължат дискусиите и съм убеден, че ще постигнем реален прогрес в отношенията между Турция и САЩ", посочи президент на САЩ.

Ден преди срещата си с Путин, Байдън се усмихна на въпрос на журналист продължава ли да смята руския президент за убиец, както каза преди време.

"Вярвам, че в миналото той по същество е признавал, че е бил, че има някои неща, които той ще направи или е направил. Но не мисля, че има голямо значение по отношение на тази среща, която предстои", допълни още Байдън. 

Срещата между тях ще е утре в историческата вила в Женева "Ла Гранж". 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК