Microsoft разработва хардуер за стрийминг с достъп до облачна гейминг услуга

Устройството ще се свързва с телевизорите на потребителите

11.06.2021 | 23:20 Редактор: Жаклина Иванова
Microsoft разработва хардуер за стрийминг с достъп до облачна гейминг услуга

Microsoft разработва специален хардуер за стрийминг, който потребителите ще могат да свързват с телевизорите си, за да използват нейната облачна гейминг услуга, наподобяваща Netflix, пише CNBC.

Компанията залага, че бъдещето на видео игрите ще е свързано с базирания на абонаменти бизнес модел, при който хората плащат определена сума пари всеки месец, за да получат достъп до редица игри.

Услугата Xbox Game Pass на компанията прави именно това – дава достъп до каталог от игри, разработени както от самата Microsoft, така и от външни студиа.

Разчита се предимно на дигитални изтегляния, но миналата година стриймингът беше добавен към Xbox Cloud Gaming. Функцията наподобява "Netflix за игри“, позволявайки на геймърите да играят игри, които се хостват на отдалечени сървъри и се предават на потребителите по интернет.

Редица други компании пуснаха подобни стрийминг услуги за игри, в това число Google със Stadia и Amazon с Luna.

Сега Microsoft иска да насочи своя облачен гейминг продукт към други платформи. През април тя започна да предлага Xbox Cloud Gaming на някои потребители през уеб браузър на iPhone, iPad или персонален компютър. (Microsoft не може да пусне подходящо мобилно приложение за облачен гейминг за устройства на Apple заради спора, свързан с политиките на App Store). В четвъртък компанията обяви, че планира да разшири услугата си, така че да е налична и за телевизори.

Един от начините, по които планира да го стори е чрез партньорства с производители на умни телевизори. Но Microsoft същевременно разработва стрийминг устройства, които потребителите ще включват в телевизор или компютърен монитор, за да стриймват игри от облака, пише investor.bg.

Компанията не разкрива как ще изглеждат въпросните устройства, макар че има вероятност да видим нещо, наподобяващо Chromecast на Google, който обаче не поддържа гейминг.

В допълнение Microsoft твърди, че работи с мобилни оператори като Telstra в Австралия, за да предложи нови абонаментни модели за Xbox. Тя ще направи експанзия на облачния си гейминг на нови за него пазари – Австралия, Бразилия, Мексико и Япония, по-късно тази година. Същевременно планира да пусне базирана на браузър версия на софтуера за всички членове на Xbox Game Pass Ultimate през следващите седмици.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК