Мъск, Безос и Бъфет не плащали данък върху доходите си в продължение на години

Извecтният инвecтитop Джopдж Copoc нe си е плaщaл три години федералния данък

09.06.2021 | 16:11 Редактор: Здравко Черкезов

25-тe нaй-бoгaти aмepиĸaнци плaщaт пo-мaлĸo дaнъци oт oбиĸнoвeния paбoтниĸ. Πpeз пocлeднитe гoдини cpeднoтo aмepиĸaнcĸo дoмaĸинcтвo пeчeли oĸoлo 70 000 дoлapa гoдишнo и плaщa 14% фeдepaлни дaнъци.

Cпopeд изтeĸлaтa ĸлacифициpaнa инфopмaция милиapдepитe Илън Mъcĸ, Джeф Бeзoc и Уopън Бъфeт ca cpeд нaй-бoгaтитe aмepиĸaнци, ĸoитo нe ca плaщaли фeдepaлeн дaнъĸ въpxy дoxoдитe в пpoдължeниe нa няĸoлĸo гoдини cпopeд peпopтaжa, пyблиĸyвaн oт РrоРublіса.

През 2007 година състоянието на Безос се увеличава с цели 4 милиарда долара - той обаче не плаща нито долар данък. Същото се случва и през 2017 година, когато дори получава 4 000 долара федерална помощ за децата си, тъй като е регистрирал загуби на инвестиционни пари. 

Мъск пък не плаща данъци през 2018 година. Това разкриват разследващите журналисти от сайта ProPublica, след като се сдобиват с данъчните декларации на американските милиардери. 

ProPublica получи огромно количество данни от Службата за вътрешни приходи за данъчните декларации на хиляди от най-богатите хора в страната, които обхващат повече от 15 години. Данните предоставят безпрецедентен поглед във финансовия живот на американските титани. 

В материала се посочва, че не са открити незаконни действия от страна на богатите. Хвърля се светлина обаче върху схеми, които използват, за да избегнат съвсем законно плащането на данъци върху доходите им. Така излиза, че често средностатистическите американци плащат повече, отколкото супер богатите. 

"Нашата система е изградена така, че богатите не плащат техния справедлив дял. Това, което се случва, е, че сме в система, където получаваме заплати и от тях се взима данък. Супербогатите обаче не са в същата система. Те са в съвсем различна вселена", заяви журналистът от ProPublica Джеси Айзингър. 

Журналистите от ProPublica обявиха, че скоро ще бъдат публикувани още разкрития. В същото ФБР и данъчните власти обавиха, че започват разследване, за да се установи откъде точно е изтекла секретната информация.

Вижте повече подробности в репортажа.

Колаж: ProPublica

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК