Пендаровски отсече: Не може да се преговаря за македонската идентичност

Нашият стандартен език е завършен процес, заяви президентът на Северна Македония

07.06.2021 | 11:42 Редактор: Тодор Петров
Пендаровски отсече: Не може да се преговаря за македонската идентичност

Македонската идентичност и език не са и не може да бъдат предмет на каквито и да било преговори. Нашата идентичност и македонският език са резултат на културен и научен факт, резултат на дългогодишното историческо и културно развитие, заявява президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за сръбския вестник "Политика".

Процесът на развитие на нашата идентичност и език по нищо не се различава от развитието на езиците и културите на съседните народи, изтъква Пендаровски, цитиран от БТА.

"Нашата държавност и нашият стандартен език са завършен процес и този факт трябва да бъде приет от всички като ключов фактор за изграждането на сътрудничество, като се има предвид, че всички съседни държави имат същата стратегическа ориентация към ЕС", казва Пендаровски.

Президентът на РСМ говори и за пътя на европейска интеграция на страната, за спора с България и за помощта, която страната получи от Сърбия за справяне с последиците от панденията.

"Ние сме благодарни на приятелска Сърбия за навременната помощ за справяне с последиците от пандемията и особено в процеса на ваксинация. Сърбия направи всичко по възможностите си да ни помогне и ние ценим този приятелски жест и няма да го забравим", казва Пендаровски.

По думите му България и Северна Македония имат капацитет да решават въпросите чрез диалог. 

"Ние доказахме това с подписването на Договора за добросъседство и сътрудничество с България през 2017 г., който е много важен договор и представлява основа за изграждането на по-нататъшните отношения и сътрудничеството между двете държави и сближаване на двата народа", смята Пендаровски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК