Коронавирусът увеличава риска от отключване на автоимунни заболявания?

Сред тях е и синдромът на Guillain-Barré

07.06.2021 | 08:22 Редактор: Искра Ангелова
Коронавирусът увеличава риска от отключване на автоимунни заболявания?

Изследване на учени от Британския университет в Бирмингам разкрива, че пациентите, възстановили се от Ковид-19, са изложени на по-висок риск към отключване на автоимунни заболявания, пише в материал на научния портал EurekAlert.

"Ранните изследвания на данни показват, че SARS-CoV-2 инфекцията може да доведе до дългосрочни автоимунни усложнения и има доказателства, че редица автоимунни заболявания са сред последствията от SARS-CoV -2. Сред тях е и синдромът на Guillain-Barré", се казва в съобщението.

Професорът от Университета в Бирмингам Алекс Рихтер обясни, че "антителата, които са били открити [при хора, прекарали Ковид-19], са подобни на тези, които причиняват редица автоимунни заболявания на кожата, мускулите и сърцето". Рихтер добави, че въпросът за пряката връзка между автоимунните заболявания и Ковид-19 тепърва ще се изследва, информира БГНЕС.

Според Световната здравна организация синдромът на Guillain-Barré е рядко състояние, при което имунната система на човека атакува собствената му периферна нервна система. При този синдром могат да бъдат засегнати нерви, които контролират мускулните движения или предават болка, температура и дактилни усещания. Това може да доведе до мускулна слабост или загуба на чувствителност в краката и / или в ръцете.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК