Щетите от щурма на Капитолия в САЩ от 6 януари се равняват на $1,5 млн.

За първи път обаче се иска от обвиняемите да покрият част от сумата

04.06.2021 | 15:16 Редактор: Юлия Христова
Щетите от щурма на Капитолия в САЩ от 6 януари се равняват на $1,5 млн.

Тази седмица американските власти определиха цената на щетите от щурма на Капитолия в САЩ от 6 януари. Тя възлиза на 1,5 млн. долара. За първи път обаче се иска от обвиняемите да покрият част от сумата, съобщи The Washington Post.

Американската прокуратура във Вашингтон цитира прогнозата за щетите в съда и в документи по делото на Пол Ходжкинс. Подсъдимият се призна за виновен за престъплението и ще се изправи отново пред съда на 19 юли във Вашингтон.

„Вашият клиент признава, че щурмът от 6 януари е причинил приблизително 1 495 326, 55 долара щети на Капитолия“, се казва в писмо, изпратено от асистента на американския прокурор Мона Седки и подписано от Ходжкинс и неговия адвокат през май.

Американските власти по-рано оповестиха, че в резултат на щурма на Капитолия са били повредени предмети на изкуството и мебели с историческа стойност. Били са счупени много врати и прозорци, както и златно огледало от 19-ти век.

В документа се казва, че Ходжкинс се е съгласил да плати 2 хил. долара реституция на Министерството на финансите.

Прокуратурата възнамерява да се опита да възстанови поне част от сумата от подсъдимите: по 500 долара от тези, които бъдат признати за виновни за извършване на по-леки престъпления, и по 2 хиляди долара от тези с по-тежки присъди.

The Washington Post отбелязва, че принципът за изчисляване на тези суми не е напълно прецизиран. Представители на главния архитект на Капитолия потвърдиха, че са предоставили на правосъдното министерство своята оценка на щетите, която е в основата на официалните изчисления.

На 6 януари в своя реч пред Белия дом, малко преди заседанието на двете камари на Конгреса, в което трябваше да бъде потвърдена победата на Джо Байдън, Доналд Тръмп отново говори за "измами на изборите" пред хиляди свои привърженици, събрали се в близкия парк. Малко след това поддръжниците на Тръмп се отправиха към Капитолия.

Часове наред Доналд Тръмп не предприе нищо. Същевременно по CNN редица републикански сенатори го призоваваха да сложи край на щурма. Малко по-късно Тръмп публикува в Туитър призив към привържениците си да "бъдат мирни и спокойни". Той обаче нямаше особен успех, пише bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК