Опозицията в Беларус определи действията на Лукашенко като терористични

До сега гражданите на Беларус можеха да напускат страната по суша веднъж на 6 месеца

02.06.2021 | 19:55 Редактор: Жаклина Иванова

Беларус наложи временна забрана на гражданите си да напускат страната по суша. Официалното становище на властите е, че мярката се предприема, заради пандемията. Според критици на режима на Лукашенко обаче целта е ограничаване на свободното движение.

До сега гражданите на Беларус можеха да напускат страната по суша веднъж на 6 месеца. С новата забрана рестрикциите за пътуването се затягат още повече. 

Гражданите, които имат документ, потвърждаващ правото им на постоянно пребиваване в чужбина, могат да напуснат Беларус. Това означава, че временното пребиваване в чужда страна не е основателна причина за пътуване в чужбина. Мярката е времeнна, твърдят властите, и се налага заради Ковид-19. Според опозицията обаче пандемията е само предтекст, а целта е дисиденти да бъдат възпрепятствани да избягат от режима. 

Чужденците ще могат да напуснат Беларус след като преминат задължителна 10-дневна карантина. За всички остава позволено пътуването със самолет. Полетите от и до Беларус обаче са силно ограничени, след като Европейският съюз наложи авиационна блокада на страната, заради принудителното приземяване на самолета на Ryanair в Минск и последвалия арест на журналиста Роман Протасевич.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК