Израел: Възможна е връзка между препарата на Pfizer и редки случаи на миокардит

Сърдечните възпаления са наблюдавани главно при млади мъже

02.06.2021 | 15:59 Редактор: Жаклина Иванова
Израел: Възможна е връзка между препарата на Pfizer и редки случаи на миокардит

Израелското здравно министерство обяви, че е установило, че малкият брой случаи на сърдечни възпаления, наблюдавани главно при млади мъже, получили ваксината срещу Ковид-19 на компаниите Pfizer и BioNTech в страната, вероятно е свързан с тяхната ваксинация, съобщава Ройтерс.

От своя страна от Pfizer заявиха, че не е наблюдавана по-висока честота на заболяването, известно като миокардит, отколкото обикновено се очаква при общото население.

В Израел са съобщени 275 случая на миокардит между декември 2020 г. и май 2021 г. сред над 5 милиона ваксинирани хора, заяви здравното министерство, разкривайки резултатите от проучване, което беше възложено, за да се разгледа въпроса.

Повечето пациенти, които са преживели възпаление на сърцето, са прекарали не повече от четири дни в болница и 95% от случаите са класифицирани като леки, според това проучване, което е проведено от три експертни екипа, съобщава израелското министерство, цитирано от БНР.

Проучването установи, че "има вероятна връзка между получаването на втората доза на ваксината на Pfizer и появата на миокардит сред мъже на възраст от 16 до 30 години", се казва още в изявление.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК