Отпадат карантината и PCR тестът при влизане на български граждани в Белгия

Страната ни от 31 май 2021 г. е определена за "оранжева зона"

01.06.2021 | 22:25 Редактор: Жаклина Иванова
Отпадат карантината и PCR тестът при влизане на български граждани в Белгия

Белгия отменя изискването за представяне на отрицателен PCR тест, както и задължителната 7-дневна карантина за пристигащите от България, съобщиха от МВнР.

Страната ни от 31 май 2021 г. е определена за "оранжева зона", според класификацията на местните власти за разпространение на коронавируса.
По информация на посолството ни в Брюксел за българските граждани остава задължителната предварителната онлайн регистрация чрез Формуляр за локализация на пътниците (Passenger Locator Form).

Всички пътуващи за Белгия със самолет, кораб, автобус или влак са задължени да го попълнят и изпратят по електронен път в рамките на 48 часа преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия. За пътуващите със собствено превозно средство, попълването на формуляра е задължително само след пребиваване в чужбина над 48 ч. или ако престоят им в Белгия надвишава 48 часа. 

При правилно попълнен формуляр се получава SMS с QR код за потвърждение, който следва да се представи при чекиране и качване на борда, както и при влизане в страната. При невъзможност пътуващият да попълни електронен формуляр, може да се използва хартиена версия, която е необходимо да се попълни и подпише преди пристигането в Белгия.

Гражданите, които подлежат на тестване и карантина на база информацията във Формуляра за локализация на пътниците, ще бъдат уведомявани за това директно от белгийските здравни власти. 

Обръщаме внимание, че някои авиокомпании може да продължат да изискват отрицателен тест преди чекиране, за което пътуващите следва да се информират от превозвача. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК