Изгори ли Лукашенко всички мостове със Запада след срещата с Путин?

Коментар на Любомир Кючуков - директор на Института по икономика и международни отношения

01.06.2021 | 21:31 Редактор: Здравко Черкезов

Какви са последствията на срещата между президента на Беларус Александър Лукашенко и президента на Русия Владимир Путин? Изгориха ли те всички мостове със Запада?

"Сочи беше напълно естественото следствие от развитието на ескалацията между НАТО, САЩ и ЕС от една страна и Русия, включително и Беларус - от друга. В дадения момент имаше за конкретен повод - самолетът", заяви директорът на Института по икономика и международни отношения - Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

И изтъкна, че Русия и Беларус имат така наречения Договор за създаване на Съюзна държава от 1997 г. 

"Винаги, когато има натиск срещу Беларус, Лукашенко напомня на Русия тези нейни ангажименти", посочи експертът по международни отношения

Кючуков е на мнение, че Западът е допуснал грешка, като е придал геополитическо значение на вътрешната борба за демокрация в Беларус.

"Превръщането на борбата за демокрация, прехвърлянето ѝ в сферата на геополитиката, на практика беше най-добрата услуга, която ние (ЕС, НАТО, САЩ) направихме на Лукашенко. Той беше в състояние веднага да посочи външния враг, срещу когото да търси консолидация в цялото население", каза още експертът.

И припомни, че преди спорните избори в Беларус (които не бяха признати от Запада, бел. ред.), отношенията между Лукашенко и Путин не бяха блестящи. Но откакто той е част от общата конфронтация между Запада и Русия, Москва има основания да подкрепя режима в Беларус.

"За съжаление, това което се случва е допълнителна ескалация. Никога отношенията между Русия и САЩ не са достигали до толкова ниско ниво. Дори срещата в Женева следващия месец между Путин и Байдън е резултат на рисковете, които станаха прекалено големи, за да бъдат пренебрегвани", категоричен е Кючуков.

А санкциите извън системата на ООН не са решили нито един от спорните геополитически въпроси, смята експертът.

"Практиката показва, че санкциите наказват гражданите, а не управляващите. За съжаление, санкциите се превърнаха в ритуал, с който симулират действие (ЕС и САЩ, бел. ред.), а не водят до никакъв резултат", акцентира директорът на Института по икономика и международни отношения.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК