Джо Байдън ли е виновен за скандала с подслушваните висши политици в Европа?

Военният министър на Дания е била информирана за шпионажа

31.05.2021 | 20:57 Редактор: Искра Ангелова

Съединените щати са подслушвали политици в Европа. И то с помощта на датското разузнаване, сочи нов доклад. Сред целите на американската агенция за национална сигурност е била и Ангела Меркел. Скандалът с подслушванията стана известен като датска афера, а Едуард Сноудън обвини американския президент Джо Байдън за нея.

В продължение на две години Агенцията за национална сигурност на Щатите е събирала информация за редица европейски политици от Германия, Франция, Швеция и Норвегия. Това сочи вътрешно разследване на датското военно разузнаване в периода 2012-2014 година.

Военният министър на Дания е била информирана за шпионажа. 

"Системното подслушване на близки съюзници е неприемливо. Дания е близък съюзник на Съединените щати, на чиято територия има ключови разпределни станции за подводните оптични кабели до околните държави. Именно така, твърди се, е събирана информацията", заяви министърът на отбраната Дания Трине Брамсен.

"Това е изключително сериозно, трябва да видим дали нашите партньори в ЕС, датчаните, са извършили грешки в тяхното сътрудничество с американските служби", министърът по европейските въпроси на Франция Клемон Бон.

Мишена на подслушванията е бил и лидерът на германската опозиция тогава. При предишната шпионска афера Белият дом не отрече категорично, че Ангела Меркел е била подслушвана, но заяви, че няма да бъде в бъдеще. Германия е близък съюзник на САЩ. 

"Гротескно е приятелска разузнавателна служба да прехваща и шпионира висши представители на други страни. Смятам, че това е политически скандал", категоричен е опозиционният лидер в Германия Пеер Щайнбрюк.

Датските служби, както и Агенцията за национална сигурност на Щатите още не са коментирали скандала. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК