КНДР обвини САЩ във враждебност и отправи сериозно предупреждение

Причината е позволението Южна Корея да произвежда ракети с по-големи възможности

31.05.2021 | 10:59 Редактор: Тодор Петров
КНДР обвини САЩ във враждебност и отправи сериозно предупреждение

Северна Корея заяви, че решението на САЩ да позволят на Южна Корея да произвежда ракети с по-големи възможности е пример за американската враждебна политика към Севера, съобщи "Асошиейтед прес". 

Пхенян предупреди, че това може да доведе до "изострена и нестабилна ситуация" на Корейския полуостров.

"Решението на САЩ да дадат пълна "ракетна" свобода на Южна Корея има за цел да разпали надпревара във въоръженията на Корейския полуостров и околните региони и да спре развитието на Северна Корея", казва външнополитическият коментатор Ким Мьон Чол, цитиран от севернокорейската информационна агенция КЦТА.

Това е първата реакция от страна на Северна Корея относно срещата между лидерите на САЩ и Южна Корея на 21 май, на която САЩ сложиха край на десетилетните ограничения върху южнокорейската ракетна програма и позволиха на съюзника си да произвежда ракети с неограничен обсег.

Обвиненията към САЩ във враждебност към Северна Корея може да имат значение, защото Пхенян е заявявал, че няма да се върне на масата на преговорите, докато американската враждебност не спре. Последното изявление обаче все пак идва от коментатор, а не от правителството, което подсказва, че Северна Корея все още иска да остави място за евентуална дипломация с администрацията на президента Джо Байдън, пише "Монитор".

Преди САЩ не позволяваха на Южна Корея да разработва ракети с обсег повече от 800 км, за да не допуснат регионална надпревара във въоръженията. Този обсег позволяваше на южнокорейското въоръжение да нанесе удар по всяка точка в Северна Корея, но не и да достигне до съседи като Китай и Япония.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Олеле, Ким взе Байдън на мушка :Д Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години