СЗО: Търсенето на произхода на Ковид-19 е "отровено от политиката"

Пекин отхвърли твърденията, че през 2019 г. сътрудници на лабораторията в Ухан са били в болница със симптоми

29.05.2021 | 12:38 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Търсенето на произхода на Ковид-19 е

Директорът на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация призова за разделяне на науката от политиката при търсене на произхода на коронавируса.

На пресконференция в централата на организацията в Женева Майкъл Райън заяви: "Целият този процес е отровен от политиката. И ако очаквате учените да си свършат работата, да си сътрудничат и в крайна сметка да получите отговорите, които искате,  трябва да го правите с презумпция за невинност. За да бъде открит произходът на вируса, за да можем всички да разберем как да предотвратим това да се случи отново в бъдеще. Затова бихме искали това да се прави в деполитизирана среда, където във фокуса са науката и здравето, а не политическите обвинения".

Майкъл Райън каза това по повод на публикации в различни медии, които според него не се основават на доказателства и смущават работата на учените.

Тази седмица американският президент Джо Байдън разпореди ново разследване за произхода на коронавируса, а Китай отново обвини Съединените щати в политизиране на въпроса. 

Освен това от Пекин определиха като "пълна лъжа" информацията на "Уолстрийт джърнъл", че още през ноември 2019 г. сътрудници на лабораторията в Ухан са били в болница със симптоми на коронавирус.

Решението на Байдън намеква към засилващо се нетърпение за окончателно разследване на СЗО как е започнала пандемията, които причини смъртта на над 3,5 млн. души, коментира АФП, цитирана от БНР.

По време на среща на страните на членки на организацията страните от ЕС и много други държави също настояха за яснота по следващите стъпки в усилията на СЗО за разрешаване на мистерията, смятана за ключ към осуетяване на бъдещи пандемии.

В петък СЗО обяви, че все още чака препоръки от техническите експерти на организацията как да се процедира по-нататък.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК