Радиоводеща от BBC е починала след усложнения от AstraZeneca

Съдебен лекар в Нюкасъл ще разследва смъртта ѝ

28.05.2021 | 16:41 Редактор: Десислава Атанасова
Радиоводеща от BBC е починала след усложнения от AstraZeneca

44-годишна радиоводеща от BBC е починала миналата седмица, след като е получила кръвни съсиреци, предизвикани от имунизацията й с ваксината на AstraZeneca, съобщиха от семейството й, цитирани от BBC.

Лиза Шоу, която е работила за BBC Newcastle, починала в петък. Смъртта на майката на едно дете беше обявена в неделя.

Рик Мартин, който е работил с нея, я описва като "доверен колега, брилянтен водещ, прекрасен приятел и любяща съпруга и майка".

Семейството й заяви, че тя е развила "силно главоболие" седмица след като си е поставила ваксината на АstraZeneca, преди да се разболее сериозно и да бъде лекувана от кръвни съсиреци.

BBC потвърди, че съдебен лекар в Нюкасъл ще разследва смъртта й, след като една от потенциалните причини е посочена като "усложнение на ваксинацията срещу Ковид-19 с AstraZeneca.

Установена е връзка между ваксината и изключително редки форми на кръвни съсиреци.

Към днешна дата във Великобритания са приложени почти 35 милиона дози на "AstraZeneca", като са докладвани 332 случая на тромбози ,в следствие на имунизацията и 58 смъртни случая.

В резултат на това на всички под 40 години във Великобритания се предлагат алтернативни ваксини срещу Ковид-19. За хората на около 40 години рискът от съсирване се оценява на един на 100 000, а шансът да умре е около един на милион.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
какво каза ЕМА
преди 2 години
Не може да бъде! Най-хубавата ваксина! Питайте експертите на ГЕРБ! 5 милиона дози са ни поръчали, а майката на евродепутатката *** Майдел е шефка на Астра Зенека за България. Но, това е случайно! Питайте и бившия министър Ангелов - "Не е медицинско" . Това е атака от конкуренти. Сигнализирай за неуместен коментар