Ваксината на Pfizer защитава на 100% от Ковид-19 децата между 12 и 15 г.?

Лабораторните тестове показали, че ваксинацията води до стабилен имунен отговор

28.05.2021 | 12:08 Редактор: Здравко Черкезов
Ваксината на Pfizer защитава на 100% от Ковид-19 децата между 12 и 15 г.?

Ваксината на BioNTech и Pfizer защитава безопасно и децата между 12 и 15 години от болестта Ковид-19. Това доказват сега публикувани данни, които вече са били в основата на спешното одобрение на ваксината в САЩ в тази възрастова група и които са на разположение на Европейската агенция по лекарствата (EMA) за тестване за одобрение.

В рамките на проучването при повече от 1000 ваксинирани деца и юноши не е имало нито един случай на Ковид-19, в приблизително същата по големина контролна група на  неваксинирани са се заразили 16 деца. След ваксинацията е имало най-вече само леки реакции като умора или главоболие, пишат учените в New England Journal of Medicine. Положителните резултати оправдават тестове върху по-малки деца или други групи, които са особено важни за защита, като бременни жени, подчертават те.

Изследователите са оценили данни от общо 2260 деца на възраст между 12 и 15 години. Те са получили две дози от ваксината (1131 деца) или плацебо инжекции (1129 деца) с физиологичен разтвор с интервал от 21 дни. В продължение на седем дни след всяка инжекция тестваните лица отбелязват всяка една реакции на ваксинацията. Неблагоприятни ефекти са регистрирани до шест месеца след втората инжекция.

Според изследователите ефективността на двойната ваксинация е била 100 процента, тъй като в изследваната група няма нито един случай на Ковид-19 в сравнение с групата на плацебо. Освен това лабораторните тестове също са показали, че ваксинацията води до стабилен имунен отговор, дори по-добър, отколкото в групата на юноши и млади възрастни между 16 и 25 години.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Винаги има въпросителни Сигнализирай за неуместен коментар