Недостиг на кислород заради Ковид-19, десетки страни са на "изкуствено дишане"

Това ще доведе до "тотален колапс" на техните здравни системи

25.05.2021 | 16:40 Редактор: Десислава Атанасова
Недостиг на кислород заради Ковид-19, десетки страни са на

Десетки страни по света са изправени пред сериозен недостиг на кислород поради увеличаването на случаите на Ковид-19, което заплашва да доведе до "тотален колапс" на техните здравни системи.

Деветнадесет страни по света - включително Индия, Аржентина, Иран, Непал, Филипините, Малайзия, Пакистан, Аржентина, Коста Рика, Еквадор и Южна Африка - се считат за най-уязвими, след като регистрират огромно увеличение от поне 20% на търсенето на кислород от март.

Тези държави са ваксинирали по-малко от 20% от населението си. Това са заключенията от анализа, проведен от Бюрото за разследваща журналистика, което е проучило данните на коалицията "Всяко вдишване е важно", неправителствена организация и инициативата на Клинтън за достъп до здравеопазване, съобщава БГНЕС.

"Много от тези страни са се сблъсквали с недостиг на кислород преди пандемията", каза Лит Грийнслайд, координатор на коалицията "Всяко вдишване е важно". Тя добави, че миналогодишната ситуация в Бразилия и Перу и отново през януари тази година е трябвало да бъде сигнал за събуждане.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК