Едра шарка при маймуните: Вирусолози алармират за риск от опасна пандемия

Вирусът на маймунската шарка принадлежи към семейството на поксвирусите

25.05.2021 | 15:53 Редактор: Искра Ангелова
Едра шарка при маймуните: Вирусолози алармират за риск от опасна пандемия

Едрата шарка на маймуните може да провокира разпространението на нови епидемии. Руски вирусолози споделиха това мнение с Ura.RU.

Според Алексей Аграновски, професор в Катедрата по вирусология на Биологическия факултет към Московския държавен университет, този вирус наистина носи потенциална опасност, но не бива да се паникьосваме.

"Трябва да работим систематично. Предстои изследване на вирусите на топлокръвни животни (прилепи, гризачи), вируси на кърлежи, комари и други членестоноги", обясни той.

Професорът по вирусология Александър Чепурнов се съгласява с мнението на колегата си, но отбелязва ниската вероятност от предаване на едра шарка от маймуни на хора. Той добавя, че случаите на предаване на тази инфекция са изключително редки, а степента на заразност е ниска. Експертът също така припомня наличието на ваксина срещу едра шарка, която продължава да се подобрява.

"Тъй като съществуващата ваксина е много ефективна, но много реактогенна (причинява сериозни нежелани реакции), редица учени продължават да работят по нея", каза Чепурнов, цитиран от БГНЕС.

Едрата шарка е едно от най-опустошителните вирусни заболявания, които някога са поразявали човечеството. Тя е убивала трима на всеки десет заразени човека. Оцелелите често са оставали инвалиди, слепи или обезобразени.

През 1980 г., след съгласувани глобални усилия за имунизиране на населението, едрата шарка беше официално изкоренена по целия свят. Световната здравна организация отбеляза това събитие като най-успешната ваксинационна кампания в историята.

Вирусът на маймунската шарка принадлежи към семейството на поксвирусите. Инфекцията при човека се появява в резултат на директен контакт с кръв, телесни течности, както и засегната кожа или лигавица на заразени животни и въздушни капчици при продължителен личен контакт. Основните симптоми са: силно главоболие, висока температура, мускулни болки, подути лимфни възли, кожен обрив (най-често се появява по лицето, дланите и краката).

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК