Еуфория и празненства в Газа след споразумението за примирие

От високоговорителите на джамиите се носеха радостни възгласи

21.05.2021 | 14:28 Редактор: Искра Ангелова

След 11 дни взаимен обстрел между Израел и Ивицата Газа с десетки цивилни жертви и ранени - двете страни постигнаха споразумение за прекратяване на огъня. Точно в 02:00 ч. след полунощ то влезе в сила и беше последвано от очаквана еуфория и празненства в Газа.

Веднага след влизането в сила на примирието, стотици жители на Газа излязоха по улиците, за да празнуват и изразят радостта си от прекратяването на ракетния обстрел. В Газа шофьорите свиреха с клаксони, а от високоговорителите на джамиите се носеха радостни възгласи.

"Мисля, че е страхотно това, че двете страни стигнаха до споразумение след толкова много смърт и бомби. Доволна съм, че най-накрая ракетите ще спрат и този тероризъм ще бъде прекратен. Щастлива съм, че няма да умират повече хора", сподели жена.

"Прекратяването на огъня е добър знак, но Палестина все още не е свободна", коментира друга жителка.

В Тел Авив новината предизвика смесени реакции - от облекчение до скептицизъм. Посредник в разговорите за спиране на огъня беше Египет.

Минути след обявяването на примирието редица държави по целия свят приветстваха новината. Американският президент Джо Байдън определи случващото се като реална възможност за напредване към мира.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК