Керемедчиев: Целта на Израел е да унищожи лидерите на военното крило на "Хамас"

Въздържането от сухопътна операция от страна на Израел показва, че конфликтът ще спре скоро, заяви той

19.05.2021 | 21:20 Редактор: Жаклина Иванова

Конфликтът между Израел и Палестина продължава. Какъв е изходът? Кой е по-виновен?

"Има изход и той ще дойде скоро. Възможностите на "Хамас" за изстрелване на ракети не са безгранични. Те вече изстреляха над 3000 ракети. Техният капацитет ще намалее. Основната цел на Израел е да унищожи колкото може повече лидери на военното крило на "Хамас", заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Керемедчиев добави, че ако им бъде позволено от Русия да нанасят конкретни удари в Сирия на ирански обекти, които снабдяват с оръжия "Хамас", и се споразумеят с Египет, и се спрат двата канала за доставки на оръжия към "Хамас", тогава "Хамас" ще свърши ракетите и Израел ще спре да отговаря на тези удари.

Въздържането от сухопътна операция от страна на Израел, той е категоричен, че показва, че конфликтът ще спре скоро.

"Това трупане на войски на израелската армия е опит за сплашване, но те самите се въздържат - досега трябваше да го направят, ако искаха да влязат пълномащабно във военни действия. Това, че не го правят, показва, че те самите виждат краткосрочност на този конфликт", подчерта бившият заместник-външен министър за Bulgaria ON AIR.

Керемедчиев отбеляза, че Франция в момента се опитва да играе силна роля в региона, както и че ЕС не може за пореден път да излезе с единна позиция.

"Унгария има тесни връзки с Израел от много години. Декларацията, която трябваше да бъде публикувана от ЕС, показваше и двете страни като виновни за този конфликт и затова Унгария я блокира. Това предизвиква Франция да поеме инициативата единично и да се опита да играе по-важна роля", уточни още той.

Керемедчиев допълни, че ЕС е бил най-големият донор на палестинската кауза. 

"Европа дава пари, но няма политически лостове да окаже натиск за спиране на огъня", категоричен е бившият зам.-министър на външните работи.

Той каза, че в момента, при политиката на Байдън, се вижда едно връщане при подпомагане на палестинците. 

"Конфликтът може да излезе от границите на Газа и да се пренесе в целия свят. Млади палестинци, които живеят в целия свят, биха могли да се радикализират още повече", подчерта Керемедчиев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК