Жертвите на конфликта в Газа са над 100, назрява гражданска война между евреи и араби

Нетаняху се закани: "Хамас" ще плати висока цена

14.05.2021 | 14:25 Редактор: Никола Симеонов

Военният огън между Израел и палестинската групировка "Хамас" се засили отново на петия ден от ракетния обстрел. Израелските военни предприеха нова офанзива в Ивицата Газа след мощни ракетни атаки. 

Жертвите на конфликта в Газа вече са 119, включително деца. От израелска страна загиналите са осем. На този фон - появиха се опасения за гражданска война между евреи и араби.

Израел включи и сухопътните си сили в конфликта с Палестина. 7000 военни от резерва бяха призовани, а танкове бяха струпани на юг до Ивицата Газа. До наземна офанзива обаче не се стигна, макар тя да остава един от вариантите. 

"Военната операция срещу палестинските бойци в Газа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Радикалното палестинско движение "Хамас", което контролира Газа, ще плати висока цена", категоричен бе израелският премиер Бенямин Нетаняху. 

Назряват обаче нови опасения. При бунтове в Израел са арестувани над 400 души. 

"Възможна е гражданска война заради сблъсъците между евреи и араби в Израел", заяви президентът на Израел Реувен Ривлин. 

От "Хамас" са готови с отговор, ако все пак се стигне до наземна атака.

Видео от град Газа показва нощното небе, осветено от ракетния обстрел на Израел. Кадрите показват и палестинци, които бягат на север в опит да се спасят от снарядите. В южната част на Израел 87-годишна жена е починала от ракета, паднала върху нея малко преди да стигне до бомбоубежище. 

Шрапнели, паднали в бункер, убиха младо момче в съседен град. А бразилски футболист на израелския клуб "Макаби" и бременната му съпруга са се измъкнали невредими по чудо, след като бомба разруши апартамента им и цялата кооперация в град на 10 км от Тел Авив. По това време те вече били в близко бомбоубежище.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК