Заев в Брюксел: Няма да преговаряме за македонския език и идентичност

Македонската идентичност е въпрос на факти, наука и традиция, заяви македонският премиер

10.05.2021 | 18:20 Редактор: Здравко Черкезов
Заев в Брюксел: Няма да преговаряме за македонския език и идентичност

Македонският език и македонската идентичност, наложени като тема от България, не бива да бъдат предмет на разговорите и ангажиментите на Брюксел - единствено така Република Северна Македония ще продължи да разговаря за европейското си бъдеще, заяви днес премиерът Зоран Заев на среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, предаде агенция МИА.

"Македонската идентичност, освен че е въпрос на гордост, е и въпрос на факти, наука, традиция и национална характеристика на нашия народ. Тя не е и няма да бъде предмет на преговори. Европейските ценности са пътеводител за нас, но защитата на идентичността също е европейска ценност", заяви премиерът на Република Северна Македония, цитиран от БТА.

Заев добави, че страната е провела всички реформи и е изпълнила всички критерии за започване на преговори за членство в ЕС.

На срещата, на която присъстваха и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров и външният министър Буяр Османи, Заев призова Европейската комисия да се включи по-активно за намиране на решение и деблокиране на старта на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС.

Урсула фон дер Лайен потвърди, че Европейската комисия ще се ангажира още повече в процеса на разширяване и ще действа Република Северна Македония и Албания да започнат заедно преговорите без повече отлагане.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК