ЕК призова България и РСМ да се разберат, за да може преговорите да започнат

Ако София и Скопие не се договорят, Съветът на ЕС трябва да вземе решение

10.05.2021 | 16:22 Редактор: Здравко Черкезов
ЕК призова България и РСМ да се разберат, за да може преговорите да започнат

Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, за да може преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС да започнат. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с посещението на премиера Зоран Заев в Брюксел.

Говорителят посочи, че на срещата на Заев с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен са били обсъдени множество въпроси, включително за възможността ЕС да финансира изграждането на инфраструктура в Република Северна Македония. Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за начало на преговорите със Скопие. Тя е насърчила властите в Северна Македония да продължат по пътя на реформите.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей е отбелязал пред Заев, че Съветът на ЕС трябва да постигне съгласие по преговорната рамка, за да се даде начало на преговорите. Според Вархей, ако София и Скопие не се договорят, Съветът на ЕС трябва да вземе решение, поясни говорителят, цитиран от БТА.

Според ЕК Албания и Република Северна Македония изпълняват условията за начало на преговорите и са изпълнили поставените изисквания. Бихме искали възможно най-скоро преговорите да започнат, допълни говорителят. Той поясни, че свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите се решава от председателството на Съвета на ЕС, а за това е необходимо да бъде постигнато съгласие по преговорната рамка.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 4 месеца
ХАХАХА, пръсъединявам се към коментар #1 Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Р2
преди 4 месеца
Заев да се обади есента. Сега сме заети в вътрешни проблеми. А Урсула да си гледа диванчето. Сигнализирай за неуместен коментар