Уроци навън, "безопасен пропуск" за кафе... Европа излиза от хватката на Ковид-19

Борис Джонсън: Няма да допуснем този вирус да ни победи

10.05.2021 | 13:53 Редактор: Десислава Атанасова

Някои европейски страни продължават постепенното разхлабване на ограниченията, въведени заради коронавируса. На Острова се чака "зелена светлина“ за следващата фаза от облекчаване на локдауна, която започва от 17 май.

В Кипър премахват строгата карантина, но на кафе или магазин ще се ходи само с пропуск, а в съседна Гърция - учениците се връщат в клас само след отрицателен тест за коронавирус. 

По нареждане на министерството на образованието на Гърция, всички от детските градини до гимназиите ще се тестват по два пъти на седмица. Маските са задължителни в клас и навън.

Междучасията са в различно време, като повечето уроци се изнасят навън. Учебната година се удължава до края на  юни. Затворени останаха училищата само в районите със строг локдаун. 

До 17 май се удължава карантината на остров Калимнос. Забранено е влизането и напускането на острова. Всички търговски обекти са затворени. Напускане на дома е позволено само за час за снабдяване с хранителни продукти. Резервациите на туристи за острова за месец май се анулират, като туристите се прехвърлят на други места в Гърция. На 15 май официално се открива туристическият сезон. Тогава полицейският час ще започва по-късно – в 24:00 часа.

От днес живеещите в Кипър трябва да имат т.нар. "безопасен пропуск", за да седнат на кафе, да пазаруват или да ползват обществения транспорт. За да се сдобият с такъв, хората трябва да имат отрицателен резултат от бърз или PCR тест от последните 72 часа, поставена първа доза ваксина минимум преди 3 седмици или за преболедуван коронавирус през последните 6 месеца. Това са част от новите мерки, които ще в сила до края на май, след махането на националната карантина вчера.

 

Във Великобритания облекчаването на мерките ще позволява събирането на до 30 души на открито и до шестима  души в домашни условия. Пъбовете, ресторантите и другите заведения ще могат да обслужват клиенти на закрито. Отварят кината и театрите. От 17 май ще може да се пътува в чужбина на почивка. Великобритания постепенно разхлабва локдауна, следвайки план от четири фази. 

"Данните отразяват това, което ние вече знаем - няма да допуснем този вирус да ни победи. При решението за пристъпване към третия етап са взети под внимание най-новите данни за ваксинациите, заразените, броя на пациентите в болница и смъртните случаи. Данните отразяват това, което ние вече знаем - няма да допуснем този вирус да ни победи", заяви премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат собствен план-график за облекчаване на наложените ограничения.

От днес всички французи над 50 години ще могат да си поставят ваксина. Друга промяна, която настъпва в сряда, е, че всички пълнолетни ще могат да си запишат час за ваксинация, ако има достатъчно дози.

Хиляди излязоха по улиците в няколко испански градове, за да отбележат края на извънредното положение, въведено повторно на 25 октомври миналата година. След месеци на строги ограничения в Мадрид и Барселона младите хора отпразнуваха края им, като организираха незаконни партита с алкохол на площадите, в парковете и на плажовете. Стигна се до сблъсъци с полицията и арести.

А в Чехия също има ново поредно облекчаване на ограничителните мерки. Отварят врати всички магазини, битови услуги, изложби. В клас се връщат всички паралелки в основните училища, отварят и детските градини. Маските навън са препоръчителни, когато между хората не може да се осигури разстояние от 2 метра. Задължително е носенето им в градския транспорт.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК