Русия пуска еднодозова ваксина, Путин я сравни с автомат "Калашников"

Руските препарати са най-надеждните и безопасните, заяви президентът

07.05.2021 | 13:50 Редактор: Жаклина Иванова

"Русия пуска еднодозова ваксина Sputnik V", обяви президентът Владимир Путин и сравни надеждността ѝ с работата на автомат "Калашников".

"Руските препарати са най-надеждните и безопасните", смята той.

Путин направи коментара си по време на видеоконференция, след като руските здравни власти одобриха употребата на еднодозова версия на Sputnik V, известна като Sputnik Light. По думите му тепърва ще се оценяват ефектите от РНК ваксините. 

"Нашите ваксини са основани на технологии, преминали проверката на десетилетия. И се явяват най-надеждните и безопасните ваксини, без каквото и да е съмнение. Както каза един европейски специалист, колкото автомат "Калашников". Това не го казвам аз, а европейски специалист. И той безусловно е прав", добави руският президент. 

Олекотената версия на първата одобрена в Русия ваксина е разработена от същия московски институт - "Гамалея". 

Според Руския фонд за преки инвестиции, ефикасността ѝ е по-ниска от тази на оригинала - 79,4 %. Тя е предназначена за износ и може да допринесе за увеличаване на броя на хората с частичен имунитет. Страната има вече произведени четири ваксини. 

Путин посочи, че Русия е единствената страна в света, която е предала технологията за производство на ваксините си на други държави. Така той коментира предложението на Съединените щати да отпадне патентната защита на ваксините срещу коронавирус с цел ускоряване на производството и дистрибуцията.

Германия се обяви против. А страната разреши използването на AstraZeneca за всички възрасти. Така се отменя предишното решение  - тя да се прилага само при хора над 60 години заради случаи на тромбози.

"Настоящият 12-седмичен срок между първата и втората доза може да бъде съкратен", подчерта германският здравен министър Йенс Шпан.

Мерките са с цел ускоряване на кампанията по ваксинация. Как ще се прилага ваксината в страната обаче, ще решават личните лекари. Очаква се да се разреши и използването на ваксина за деца между 12 и 18 години, когато европейският регулатор даде зелена светлина за това.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
новичок
преди 2 години
Да, и също като Калашников, руската ваксина убива успешно. Сигнализирай за неуместен коментар