На заведение в Гърция - само след SMS, 300 евро е глобата за неносене на маска

От 17 май във Великобритания влизат частични облекчения на мерките

03.05.2021 | 13:53 Редактор: Тодор Петров

Облекчават ограниченията срещу коронавируса в Гърция след шест месеца карантина. При строги мерки отварят заведенията. Ще бъде позволено да има клиенти само на външни маси при строги разпоредби за дистанция и до шестима на маса. 

А музиката е забранена, тъй като според здравните власти, ако е шумно, клиентите ще говорят по-високо, а това ще помогне за отделянето на капчици при говорене и съответно ще доведе до по-бързото разпространение на коронавируса. 

За да седнат на заведение обаче, гърците отново ще трябва да пращат SMS. И още една облекчена мярка - вечерният час вече ще започва не в 22, а в 23 часа. От здравното министерство посочиха, че носенето на маски ще се запази и през туристическия сезон. Глобата за неносене на маска е 300 евро.

Ограниченията за пътуване в страната ще се премахнат с началото на туристическия сезон от 15 май. Тогава отварят и плажовете, както и заведенията по тях. 

Мерките за здравословна безопасност ще продължат да се прилагат в морските курорти на страната. На плажните барове няма да бъде разрешено да пускат музика. 

На втория ден на Великден гръцката църква отбелязва празника на Свети Георги, едно от най-популярните имена в страната. Литургиите са пред храмовете, за да се спазва дистанция. 

От 17 май във Великобритания се очаква да влязат частични облекчения на мерките, включително да падне ограничението за пътувания в чужбина. 

Критична остава ситуацията в Индия. За последното денонощие в страната са регистрирани повече от 368 хиляди нови случая на коронавирус. Заразените вече са общо 20 милиона, а починалите от началото на пандемията - почти 219 хиляди.

Вижте повече по темата в репортажа.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК